אמנות יוצאת מהספרים – תערוכה שכונתית-קהילתית

אמנות יוצאת מהספרים - תערוכת אמנות קהילתית-שכונתית בספריית הרחוב תלפיות-ארנונה

ספריית הרחוב השכונתית שלנו  (ספריית הרחוב תלפיות-ארנונה) תוכננה עם גלריה לתצוגה, זו ויטרינה עם דלתות זכוכית, שמחכה ליוזמות יצירתיות של תושבות ותושבי השכונה. במשך חודשים, מאז חנוכת מבנה הספריה החדש, הוצגו בגלריה קריקטורות של כל הסלבריטיז שגרו בשכונה מאז הוקמה (ש”י עגנון, אליעזר בן-יהודה, יוסף קלאוזנר, גלילה רון-פדר ועוד…), שצייר בכישרון רב משה שפירא, תושב השכונה.
במשך כל החודשים האלו, אני הייתי עסוקה בחלומות על תערוכה שכונתית-קהילתית בגלריה. לפני חודש החלום שלי סופסוף הפך למציאות מעניינת ויפה – תערוכת ‘אמנות יוצאת מהספרים’.

אחרי הרבה מחשבות ורעיונות (ואחרי עוד דיון בקבוצת הווצאפ של מתנדבות הספריה בנוגע לשאלה מה לעשות עם עוד סט של האנציקלופדיה העברית שהגיע לספריה) החלטתי שאין מתאימה יותר מתערוכה של עבודות אמנות שעשויות מ/בתוך ספרים. הזמנתי תושבות מהשכונה – אמניות וחובבות, להשתתף בתערוכה, הזמנו גם שכנות משכונות אחרות (בעיר, בארץ ובעולם…), ויצאנו לדרך ארוכה, מרתקת, מרגשת ואף מייגעת לעיתים, עד שהתהוותה לנו תערוכה לתפארת…

אמנות יוצאת מהספרים - תערוכת אמנות קהילתית-שכונתית בספריית הרחוב תלפיות-ארנונה

צילום התערוכה ממש מאתגר, בגלל ההשתקפויות של הסביבה בזכוכיות הגלריה. רוב הזמן ההשתקפויות ממש מפריעות (כמו בתמונות האלו), אבל יש מדי פעם רגעי חסד שבהם ההשתקפויות מוסיפות עוד רובד ועוד שכבה לעבודות.

אמנות יוצאת מהספרים - תערוכת אמנות קהילתית-שכונתית בספריית הרחוב תלפיות-ארנונה

אני מעתיקה לכאן דברים (קצת ערוכים) שאמרתי בפתיחת התערוכה:

ערימת דפים, תפורים או מודבקים זה לזה, כרוכים בחתיכות קרטון.
על הדפים שורות שורות של סימנים שחורים וקטנים, כמו שיירה אינסופית של נמלים, שנושאות על גבן פירורי דמיונות, זכרונות וחלומות.
כמה רגשות מעוררת בנו ערימת הדפים הזאת…

אני בטוחה שלכל אחד מכם יש איזה זיכרון ילדות מתוק במיוחד שבמרכזו עומד ספר, שכל אחת מכן יכולה לספר על רגע שבו כל העולם התכווץ והסתדר לה בתוך פסקה אחת קצרה.

השבועות האחרונים הפגישו אותי יום-יום עם עוצמת הרגשות שמעוררים הספרים, ועל אחת כמה וכמה עם הרגשות שמעוררת המחשבה על ציור, חיתוך, קיפול, פירוק, חיבור או חירור של/על/בתוך ספרים.

נקודת המבט שלי על העולם היא בדרך כלל דרך חומר וצורה, וכשאני מסתכלת על ספר, אני רואה קודם כל חפץ וחומר, ורק אחר כך רוח ותוכן, לכן פשוט וקל לי להשתמש בספר לא רק לקריאה. ובכל זאת – במהלך העבודה על התערוכה מצאתי את עצמי מצטדקת, מסבירה ומנמקת, ולכן ממש שמחתי כשנתקלתי בציטוט מהקדמה שכתב הרב יוסף קאפח, לספר שערך על פי כתב יד עתיק:

“בדקתי חפשתי ומצאתי עוד כתב יד קטן שגם הוא ברשות הספרייה הלאומית (…) כתב יד זה חסר בתחילתו, מכורסם ומאוכל בסופו על ידי הני עכברי רשיעי דאכלי משופרי דשופרי על דעת עצמם (ארמית: אותם עכברים רשעים האוכלים מן הטוב שבטוב על דעת עצמם), ואינם יודעים להבחין בין ספר הטעון כרסום לספר שאסור לנגוע בו”.

התערוכה הזו מאגדת בתוכה ספרים טעוני כרסום, שהיוצרות המשתתפות כרסמו בהם בהמון דמיון, כשרון ויצירתיות.
נושא התערוכה והחוט המקשר בין העבודות הוא כמעט טכני – ספר כחומר גלם – הקשר העדין הזה יצר ואיפשר מגוון גדול של עבודות:
עבודות שמספרות סיפור באמצעות החומר – סיפורים גדולים ופנטסטים או סיפורים קטנים ועדינים, עבודות שבוחנות את החומריות והמבנה של הספר ומתייחסות לערכים האסתטיים שלו, עבודות שמתייחסות למהות של הספר בתרבות או בחוויה האישית ועבודות שנותנות ביטוי צורני וחומרי לתוכן הספר.

ועכשיו התנצלות, בפני איה. איה היתה המורה שלי להבעה, עשיתי תמיד מאמצים אדירים להתחמק מהשיעורים שלה, וגם את מעט החומר שלא פיספסתי מסתבר שאני לא מיישמת – יש לי זיכרון עמום מאחד השיעורים – איה הסבירה על כותרת, ועל כותרת משנה, והדגישה שהעיקר כתוב בכותרת, וכותרת המשנה כשמה כן היא – משנית. ואני כאמור לא מיישמת, אז אני רוצה לדבר רגע על כותרת המשנה הכל-כך לא משנית, מבחינתי, של התערוכה – “תערוכת אמנות שכונתית-קהילתית” – התערוכה הזו היא תערוכה של תושבות השכונה ואורחותיהן. רעיון התערוכה לא היה יכול לנבוט בלי המצע הנהדר של ספריית הרחוב, שהוקמה על ידי קבוצת תושבות בשכונה ומטופחת על ידן, ולא יכול היה להצמיח עלעלים בלי תכנון מבנה עם חלל תצוגה, וגם התכנון הזה הוא יוזמה של תושבת השכונה. ההשקעה האינסופית של כל כך הרבה שכנות ושכנים יצרה את המרחב הזה, שמאפשר לשכנה אחת, אני, להגות רעיון, לחלום חלום, ולהוציא אותו אל הפועל.

אז מבחינתי עוד לפני האמנות, ולפני הנושא של התערוכה, זו קודם כל תערוכה שכונתית-קהילתית, וכמו שהספריה הזו לא בדיוק עומדת בכללי התקן המסורתיים של ‘ספריה’, גם התערוכה הזו מנסה להיות קצת אחרת – לתת במה לכל מי שרוצָה ליצור, גם אם היא אמנית, וגם אם היא חובבת, ולהיות מוצגת בפני כל מי שיעבור פה ברחוב, גם בפני אנשים שמכירים כל גלריה וכל מוזיאון, וגם בפני אלו שלא מתעניינים (בינתיים? אולי…) באמנות.

אני רוצה להודות לכל החולמות שבזכותן ספריית הרחוב הזו ניצבת פה ולכל הנשים המקסימות שהפכו את החלום שלי לאוסף נהדר של עבודות אמנות, עם חלקכן היו לי בשבועות האחרונים שיחות מרתקות, שעזרו לי להבין יותר לעומק את המהות של התערוכה הזו, ושל התהליך הזה, עם חלקכן היו לי בעיקר הפתעות מעניינות ויפות, ואני באמת ממש ממש מודה לכל אחת ואחת מכן.

ציטוט אחרון ומשפט אחרון:
בספר “צלה של הרוח” כותב קרלוס רואיס סאפון:
“לכל ספר, לכל כרך שאתה רואה, יש נשמה. הנשמה של מי שכתב אותו, ונשמתם של אלה שקראו בו וחיו אותו וחלמו עליו. בכל פעם שספר מחליף ידיים, בכל פעם שמישהו מעביר מבט על דפיו, הנשמה שלו גדלה ומתחזקת.”
אז אני אסיים בתקווה שגם מעשה הכרסום הקטן והיפה שלנו פה הגדיל וחיזק את נשמתם של הספרים.

על העבודה שלי כתבתי באירוך ברשומה נפרדת – מעשה ב…

נעמי אלטרץ, ממתנדבות הספריה, והרוח הפועמת מאחורי הטלוויזיה הקהילתית בקעה רבתי, צילמה וערכה סרט מקסים על התערוכה –

ועוד כמה תמונות מאירוע הפתיחה:
(צילום: אסתר גוגנהיים)

אמנות יוצאת מהספרים - תערוכה שכונתית-קהילתית

התערוכה מוצגת בגלריית ספריית הרחוב תלפיות-ארנונה, רח’ לייב יפה 9 (ירושלים).
ספריית הרחוב פתוחה 24 שעות ביממה, אך אין בה תאורה, אז מומלץ לבקר בשעות האור.

משתתפות:

אורה שטיינהילבר | אסתר גוגנהיים | ארבל אגר נדן | גילי כ”ץ | ורד מיוחס | חיה שילה | יסמין לרנר סיון | ללי גרינולד | מיכל הרדה | מנדה כהן | נועמי גולדשטיין | עידית שמעוני | עינבל ויסמן | קטיה בביצב | שושנה הלוי אלקבץ | תמר ברגר

אוצרת: ארבל אגר-נדן

נעילה: 21.7.2022

ביום חמישי ה-14 ביולי בשעה 17:00 נקיים מפגש לכל המשפחה בספריית הרחוב.
בתכנית:
הדרכה בספריה, סיפור לילדות ולילדים, ויצירה בהשראת העבודות בספריה.

פרטים נוספים כאן או אצלי.

ביום חמישי ה-21 ביולי בשעה 18:00 נקיים שיח גלריה על כוס יין, לרגל נעילת התערוכה.

פרטים נוספים כאן או אצלי.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב telegram
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

5 תגובות

  1. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe
    for a blog web site? The account helped me a acceptable deal.
    I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רשומות נוספות שעשויות לעניין אותך
שקט בבקשה!

היום התניידתי ברחבי העיר באוטובוס. זה הרי ידידותי לסביבה, לכיס ולעצבים. לא? לא!! בדרך חזרה, בעודי סופרת את הדקות עד שאני אוכל להשתטח על הספה, ולציין

סל דפי זהב

בזמן האחרון אני באטרף סלים, זה בא בגלים כל העסק הזה, עכשיו יש גל עצום. מה גל? צונמי! קלעתי סל מקרטוני קורנפלקס, והכנתי משהו (שאולי

5/30 – סופסוף קצת חורף!

יום חמישי וסוער לפרוייקט שלי. למרות שנולדתי בקיץ וגדלתי בערבה, אני בת-אדם של חורף, ועדיף סוער, אם אפשר עם אח בוערת וכוס תה.בעניין האח עוד

נעים מאוד, אני ארבל, אמנית, אמא בחינוך ביתי לג’ינג’י מהמם, מחבקת עצים (גם אם לא ממש בפועל, מחבקת רעיונית…) ואני אוהבת זבל (We love you, Arbel). אני אוהבת בעיקר להפוך את הזבל לזהב, או לפחות להשתמש בו כחומר הגלם העיקרי שלי ביצירה.

אני יוצרת ומלמדת אחרות ואחרים ליצור תוך שימוש בחומרי פסולת וטכניקות מסורתיות של מלאכות יד.

מנחה סדנאות בהן אני מלמדת קליעת סלים, סריגה, אריגה ועוד מגוון טכניקות, שמאפשרות לתת חיים חדשים לחומרים וחפצים שאין בהם כבר צורך.

רוצה לקבל ממני מיילים?
את או אתה?

רוב האתר שלי כתוב בלשון נקבה, אם יש לך העדפות אחרות – יש איפשהו פה משמאל כפתור שיאפשר לך לשנות זאת.
(לצערי התוסף הגאוני והחשוב של עבריתה פותח אחרי שכבר כתבתי פה הרבה, אז לא כל הטקסט שלי ניתן לשינוי.)

מה תוכל.י לקרוא פה?
רשומות אחרונות